Ezt a receptet is apukámtól tanultam és vele készítettem el először. Az elkészítése roppant egyszerű és - mint tudjuk - az íze nagyon finom. A fogyókúrázóknak nem ajánlom :)
Hozzávalók:
- 1,5 kg libazsír (nem baj, ha kicsit bőrös)
- 1,5 kg kacsazsír (nem baj, ha kicsit bőrös)
- 1 egész libamáj
Elkészítés:
- Külön lábosban felolvasztjuk a liba- és kacsazsírt annyira, hogy egy teljesen homogén folyadékot kapjunk.
- A benne maradt pár bőrdarabka fel fog szépen jönni a tetejére, ez a tepertő vagy töpörtyű.
- Egy szűrővel átszűrjük mint a két zsírt, a tepertőt kitesszük egy tányérba, megsózzuk és kész is van. A kacsatepertő ízletesebb, mint a libatepertő, persze mindkettő finom.
- A forró zsírral NAGYON NAGYON óvatosan bánjunk, mert sokkal forróbb lesz, mint a víz vagy bármi más, mikor felforr.
- A két folyadékot (liba- és kacsazsírt) most öntsük össze egy nagy lábosba. Vigyázzunk, mert nagyon forró! Ezért jobb, ha merőkanállal merjük át.
- Tegyük bele a májat. Ilyenkor különösen vigyázzunk a kifröccsenő forró zsírral!
- Tegyük vissza a tűzhelyre alacsony (2-es) lángra és főzzük még 60 percig.
- Ha letelt a 60 perc, óvatosan szúrjunk bele valamit a májba, várjunk egy kicsit és figyeljük, hogy jön-e belőle vér. Ha igen, hagyjuk még a tűzön 10 percig, de nem érdemes tovább.
- Ezután tegyük félre és várjuk meg, míg a zsír újra megszilárdul
|
2. |
|
3. |
|
3. |
|
3. |
|
6. |
|
6. |
|
7. |
A libamáj a zsírban sokáig eláll, akár 3 hétig is rá lehet járni.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése